top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraPatnáctka Náš Domov

Když je developer král

Na posledním výboru územního rozvoje se potvrdilo, co bylo ostatně každému zcela jasné - místostarosta Neumann (TOP 09) připravoval obě koncepční studie s developery.


Zatímco občané se nemohli vyjádřit k zadání studie, ani k průběhu jejich zpracování, developeři měli zelenou. Jeden z architektů z tvůrčího týmu pro koncepční studii Horní Měcholupy-východ na výboru přiznal, že se při práci sešli s developerem (konkrétně ho jmenoval), který MÁ ZÁJEM O KOUPI pozemků za železniční zastávkou. A co myslíte? Ve studii jsou tyto pozemky náhle navrženy na obytnou výstavbu, tedy řádně zhodnoceny, byť architekt tvrdí, že se schůzkou s developerem nenechal nijak ovlivnit.


Obě studie navíc obsahují další převzaté developerské projekty v konkrétní podobě, kterou dobře známe. Všechny jsou v rozporu s platným územním plánem nebo s návrhem Metropolitního plánu (či s připomínkami městské části k němu) - A-TRIO na Maraťáku, 12podlažní domy JRD podél trati, 14podlažní CPI v Horolezecké, 14podlažní Fisolta na Taškentu, domy na ploše sportu v Hornoměcholupské či dům na ploše zeleně v Mantovské (za oběma je tušen Central Group).


Tento způsob vzniku studií považujeme za naprosto skandální. Developeři si evidentně nadiktovali, co potřebovali, zatímco občané byli zcela ignorování - nevýrazné slovo dostali až po dokončení obou studií, a toto slovo bylo navíc zcela zašlapáno, protože prakticky žádné jejich připomínky nebyly akceptovány.


Architekty z ničeho neobviňujeme, je jasné, že tohle hřiště s prokorupčním potenciálem nalajnovalo vedení radnice v čele s odpovědným místostarostou Neumannem. V zájmu nezbytné obnovy důvěryhodnosti městské části by měly být obě studie okamžitě vyhozeny do koše.



11 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page