top of page
Vyhledat
Obrázek autoraPatnáctka Náš Domov

Umravněná výstavba

Prakticky dokončený už je dům na Groši, úplně na hranici Prahy 15 v poslední její výspě (ten červenobílý na obrázku). Je stejně vysoký jako žlutý panelák ve Strašnické ulici (vlevo). Původně tady ovšem měl stát 14podlažní věžák, podobný jako ten, co vykukuje vpravo vzadu. Otec Alexandry Udženije si kvůli tomu nechal upravit územní plán na koeficient K.


Občané zmíněného paneláku se před 15 lety vzepřeli. Myšlenka věžáku padla, ale po čase nový majitel Central Group přišel s masivním domem rozloženým do šířky, který měl mít dvě vnitřní křídla a zasahovat kolem parkoviště téměř až k paneláku. V roce 2016, kdy jsme byli na radnici, sepsali občané petici. Na zastupitelstvu jsme se jich zastali a navrhli doporučení pro developera, aby záměr výstavby snížil na na koeficient F, tedy o polovinu.


Představitelé tehdy opozičních stran, kteří dnes vládnou Praze 15, prskali – že jsme se na petici podíleli, že tam hygiena nepovolí menší zástavbu, že zastupitelstvo doporučením překračuje svoje pravomoci a dokonce že chceme ekonomicky poškodit developera (tipnete si, kdo vymyslel tenhle argument?). Při hlasování ve prospěch občanů selhali i někteří tehdy koaliční zastupitelé, a tak návrh prošel o jediný hlas, i zásluhou komunistů...


Až kolem toho domu někdy půjdete, najdete po jeho stranách dva veřejné průchody ze Strašnické do Švehlovy ulice, které jsme také prosadili, původně navrženy nebyly.


Ve spolupráci s občany je naše síla pro lepší Patnáctku!




17 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comentarios


bottom of page