top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraPatnáctka Náš Domov

Arogance moci

Povím vám příběh o tom, jak se vedení radnice „snaží bránit občany Patnáctky“ před megalomanskou výstavbou. Příběh se začal psát v roce 2021, kdy radnice společně s developerem připravila Smlouvu o společném postupu při výstavbě záměru Centrum Hornoměcholupská (OC Taškent). Ve smlouvě radnice poskytuje developerovi pozemek městské části pro výstavbu projektu. Za tento souhlas obdrží MČ kontribuce od developera v podobě finančního daru 4 milióny korun a 80 míst pro noční parkování.


Zastupitelé Patnáctky náš domov s tímto návrhem zásadně nesouhlasili, protože dle vizualizace záměru zde mají vzniknout 3 věže bytových domů o výšce až 12 nadzemních podlaží. Na zastupitelstvu jsme navrhovali, aby byl projekt představen občanům, zda s ním v této podobě souhlasí a zda kontribuce od developera jsou dostatečné. Zastupitelé ANO, ODS a TOP09 přesto tuto smlouvu nevýhodnou pro občany schválili!


Reakce občanů Hostivaře byla bouřlivá, vytvořili petici proti záměru výstavby. Členové PND občanům s peticí a sběrem podpisů samozřejmě pomáhali. Sám jsem strávil před Taškentem několik dní diskuzí s občany, kteří byli ze záměru doslova zděšeni. Petici nakonec podepsalo 410 občanů.


A nyní přichází arogance moci ANO, ODS a TOP 09, kdy radní na petici občanů reagovali tak, že ji berou na vědomí. Svolali jsme mimořádné zastupitelstvo, kde jsme navrhli kompromis na snížení výšky objektu na 6 nadzemích podlaží. S tímto návrhem souhlasilo všech 12 zastupitelů PND, ale žádný zastupitel tehdejší koalice.


Třešinkou na dortu je, že nejvíce záměr obhajoval současný starosta Michal Fischer (ODS), který nežije v P15. Občané Hostivaře budou trpět nadměrnou dopravou a nedostatkem parkovacích míst, zatímco pan Fischer si bude užívat zeleně v Křeslicích.


Milan Ducko, Patnáctka náš domov

(sloupek našeho zastupitele v květnovém Hlasateli)



8 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page