top of page
Vyhledat
Obrázek autoraPatnáctka Náš Domov

Prahu 15 máme nejraději, proto tu žijeme

Praha 15 je místo, které máme z celé Prahy nejraději. Mnozí z nás tu žijí již dlouhé desítky let, další si Patnáctku vybrali za svůj domov v minulých letech. Ať už jsou to Horní Měcholupy nebo Hostivař, tady bydlíme a jsme tu doma.

Každý z nás má svá oblíbená místa, kam rádi chodíme a kam se rádi vracíme. Ať už jsou to krásná přírodní zákoutí pro klid a odpočinek, místa pro sport a zábavu nebo pro setkávání s blízkými a přáteli. Praha 15 je takových úžasných míst plná a každý z nás si najde to své nejoblíbenější, které je našemu srdci nejbližší.

Celá řada krásných a oblíbených míst nám už bohužel zmizela. Buď je odvál čas, byla zrušena, nebo čím dál častěji mizí pod pásy buldozerů a lopatami bagrů. S bolestí na srdci a hrůzou v očích sleduji, jak se má oblíbená místa ztrácí, nebo je čeká zánik v dohledné době. Nové bytové domy zahušťující stávající sídliště totiž často zabírají zbývající kousky zelených ploch, které tak nenávratně zmizí.

Nejvíce se mi nelíbí, že o tom, jak bude vypadat okolí našeho bydliště a tedy míst, která máme rádi a kde žijeme, rozhodují jiní. Jsou to radní, kteří v Praze 15 už ani nebydlí. Takoví lidé schvalují smlouvy o spolupráci s developery a pro pár milionů trvale znepříjemní bydlení skutečným obyvatelům Prahy 15. Nejprve hlukem a prachem ze staveniště a následně překážející hmotou budovy zakrývající výhledy, oblohu a vrhající stíny. Úbytek volných parkovacích míst v okolí nových domů pak jen dokládá fakt, že kapacita sídliště byla už vyčerpána. To však radní, bydlící v památkové zóně, jiné městské části nebo dokonce za Prahou netrápí, protože jich se negativní důsledky nové bytové výstavby nedotknou. Nás však ano, protože Patnáctka je náš domov.

Ing. Jan Veleba,

zastupitel MČ Praha 15 za Patnáctka náš domov,

(Sloupek v časopisu HLASATEL číslo 03/2024 (str. 12) na téma: „Jaké místo v Praze 15 máte nejraději a proč, a jaké se vám líbí naopak nejméně.“)



9 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page