top of page
Vyhledat
Obrázek autoraPatnáctka Náš Domov

Podali jsme připomínky ke studiím

Patnáctka náš domov doručila na radnici své připomínky ke koncepčním studiím, které se týkají tzv. nového centra Hostivaře a východní části Horních Měcholup. Studie nechal zpracovat místostarosta Neumann (TOP 09) za 2,8 milionu korun z peněz Prahy 15, aniž by jejich zadání projednal s opozicí a především s občany naší městské části. Při soutěži na zpracovatele studií se potýkal s porušením zákona o veřejných zakázkách a s prohlášením o neregulérnosti ze strany České komory architektů.


A co se nám na uvedených studiích zejména nelíbí?


- Jsou připravované ve prospěch developerů a soukromých majitelů pozemků. Všechny známé projekty nebo změny územního plánu, které se developeři snaží dlouhodobě prosadit, byly doslova převzaty a zakresleny do studií – 5podlažní dům na Maraťáku (developer A-TRIO), 12podlažní domy u hostivařského nádraží (JRD), 14podlažní dům nad Taškentem (Fisolta), 14 podlažní dům v Horolezecké ulici (CPI), zástavba plochy sportu u Kauflandu, zástavba plochy zeleně u Mantovské ulice (stejní soukromí majitelé pozemků, potažmo Central Group) atd.


- Pro bytovou a další zástavbu zabírají plochy zeleně a sportu, které jsou dnes zakotvené v platném územní plánu Prahy.


- Nerespektují návrh nového Metropolitního plánu Prahy, tak jak ho spolu s připomínkami jednomyslně schválilo zastupitelstvo Prahy 15 v červenu 2018. Tím umožňují další zbytečné navýšení výstavby.


- Navyšují automobilovou dopravu, zabírají podstatnou část velkého parkoviště v Bruslařské ulici, neřeší základní školství, rezignují na obchvat Hornoměcholupské podle platného územního plánu, nepočítají s metrem do Hostivaře.


Kompletní znění našich připomínek ke studiím je zde:


NOVÉ CENTRUM HOSTIVAŘ


1) Vyřešit propojení se sousedními lokalitami tzv. průmyslovou oblastí Hostivaře za železničním koridorem a u Golfu Hostivař.


2) Doplnit návrh na výstavbu školského zařízení pro I. a II. st. základní školy.


3) Zdůvodnit potřebu navýšení funkce komerce a administrativy (trend sdílených kanceláří, home-office).


4) Zapracovat posílení bytového fondu městské části včetně bytů pro sociálně znevýhodněné občany


5) Zóna A – Nové centrum Hostivař

V souladu s připomínkou MČ Praha 15 č. 20 k návrhu Metropolitního plánu Prahy / MPP (schváleno usnesením ZMČ č. Z-254 ze dne 23. 7. 2018) koncipovat území obratiště tramvajových linek jako funkční plochu transformační s obytným využitím ve výškové hladině 6.


6) Zóna A – Nové centrum Hostivař

Nezvyšovat dopravní zátěž křižovatky Průmyslová – Plukovníka Mráze a nesvádět do této oblasti příměstskou dopravu ze Středočeského kraje umístěním parkoviště P+R do podzemí navrhovaného nového centra Hostivaře.


7) Zóna A – Nové centrum Hostivař

Prověřit umístění, kapacitu a rozlohu záchytných parkovišť P+R ul. U Továren a ul. U Hostivařského nádraží.


8) Zóna A – Nové centrum Hostivař

Zdůvodnit potřebu vzniku 10 000 m2 komerčních prostor.


9) Zóna A – Nové centrum Hostivař

Zmínit řešení přeložky zatrubněného Měcholupského potoka a významných změn v úrovni hladiny podzemní vody navrhovanou rozsáhlou stavební činností.


10) Zóna B – Rozvojová lokalita Plk. Mráze

V souladu s návrhem MPP ponechat jako zastavitelnou transformační plochu s obytným využitím ve výškové hladině 6.


11) Zóna B – Rozvojová lokalita Plk. Mráze

Uvést řešení propojení lokality se sousední rozvojovou lokalitou Rezidence Golf Hostivař, prostupnosti pěší a velké zátěže společné spádové komunikace ul. Plukovníka Mráze.


12) Zóna C – Bytový dům Horolezecká CPI

V souladu se zásadní připomínkou MČ Praha 15 č. 24 k návrhu MPP (schváleno usnesením ZMČ č. Z-254 ze dne 23. 7. 2018) stávající dva objekty občanské vybavenosti navrhnout do funkční plochy veřejné komerční vybavenosti. Připustit maximálně výškovou hladinu 6. Pozemky při obslužných komunikacích Plukovníka Mráze x Horolezecká ve vlastnictví HMP / svěřené péči MČ alokovat pro jiné využití než obytné.


13) Zóna D – Přestavba OC Taškent

V souladu s návrhem MPP ponechat jako plochu komerční vybavenosti ve výškové hladině 6.


14) Zóna E – Projekt A-TRIO

V souladu s návrhem MPP respektovat výškovou hladinu 4.


15) Zóna F – MŠ Kozmíkova

V souladu se zásadní připomínkou MČ Praha 15 č. 12 k návrhu MPP (schváleno usnesením ZMČ č. Z-254 ze dne 23. 7. 2018) zachovat nezastavitelnou plochu zeleně (park ve volné zástavbě) v lokalitě mezi Kozmíkovou a Průmyslovou ulici v rozsahu stávající plochy ZMK dle platného ÚP. Novou budovu školského zařízení (MŠ) navrhnout jako součást stavebních bloků a pod investiční činností soukromých vlastníků.


16) Zóna H – Přestavba budov ČNSO

V souladu s návrhem MPP respektovat výškovou hladinu 4.


17) Zóna I – Maratovo nám. I

Ponechat nezastavěné a nevydlážděné jako plochu zeleně. Lokalitu tzv. Maratova náměstí vyřešit jako architektonicko-urbanistický celek s cílem tvorby a vizuální proměny zpět na náměstí.


18) Zóna J – Maratovo nám. II

Respektovat výškovou hladinu 4 dle návrhu MPP.


19) Zóna L – Dostavba bloku ul. Kytínská

Respektovat současnou výšku teplárenského výměníku.


20) Zóna N – Tramvajová smyčka

Chybí vyjádření kompetentních odborníků z Magistrátu hl. m. Prahy, Dopravního podniku hl. m. Prahy a IPR hl. m. Prahy ohledně umístění a rentability budování trati a smyčky v Kytínské ulici při předpokládaném prodloužení trati do Horních Měcholup a Petrovic.


21) Zóna P – Bytové domy

V souladu s návrhem MPP ponechat jako plochu občanské vybavenosti ve výškové hladině 4, neumožnit zde bytovou výstavbu.


22) Zóna S – Parkovací dům Tenisová

V souladu s návrhem MPP respektovat plochu parku ve volné zástavbě.


23) Metro A

V souladu se zásadní připomínkou MČ Praha 15 č. 41 k návrhu MPP (schváleno usnesením ZMČ č. Z-254 ze dne 23. 7. 2018) respektovat územní rezervu prodloužení trasy metra „A", která je součástí stávajícího platného ÚP ze stanice Strašnická přes Zahradní Město, Hostivař (konečná točna tramvají) s pokračováním do Horních Měcholup (Veronské náměstí) a Petrovic.


24) Přeložka Hornoměcholupské

V souladu s platným územním plánem a s návrhem MPP zachovat územní rezervu pro komunikaci místního významu mezi Hornoměcholupskou a Kytínskou ulicí podél železniční tratě.


HORNÍ MĚCHOLUPY – VÝCHOD


1) Uvést řešení navýšení parkování na povrchu – v celé lokalitě neřešeno s výjimkou P+R u zastávky.


2) Navrhnout umístění nové mateřské školy – v textové části uveden navrhovaný počet míst v MŠ Horních Měcholup + Petrovic: 60.


3) Doplnit vyjádření ke studii od městských částí MČ Praha 22 a Praha-Petrovic, kterých se zpracování dotýká.


4) Komplexně řešit cyklistickou dopravu v kontextu širších vztahů a v souladu s celoměstským systémem cyklotras a platným generelem bezmotorové dopravy MČ Praha 15 z roku 2018. Návrh cyklotrasy není proveden v kontextu navazujícího území a nepokrývá poptávané vazby.


5) Lokalita č. 2

Ponechat dle návrhu Metropolitního plánu Prahy (dále jen „MPP“) jako zastavitelnou stabilizovanou produkční lokalitu s výškovou regulací 2 a s plochou pro parkoviště P+R.


6) Lokalita č. 2

Zveřejnit konkrétní parametry lávky přes železniční trať na nové náměstí U Zastávky – jak bude zdolávat železniční trakci a elektrické vedení vysokého napětí.


7) Lokalita č. 5 – Stavební blok B.1.1.

Ponechat jako nezastavitelnou plochu tu část, která je dnes ve funkční ploše ZMK a v návrhu MPP jako krajinné rozhraní – jiná plocha přírodě blízká.


8) Lokalita č. 5 – Stavební bloky B.2.1. a B.2.2.

Dodržet výškovou regulaci 6 dle návrhu MPP.


9) Lokalita č. 6 – Stavební blok C.1.1.

Zachovat funkční plochu SP dle platného územního plánu či analogicky zastavitelnou rozvojovou plochu s rekreačním využitím v souladu se zásadní připomínkou MČ Praha 15 č. 33 k návrhu MPP (schváleno usnesením ZMČ č. Z-254 ze dne 23. 7. 2018).


10) Lokalita č. 6 – Stavební blok D.1.1

Zachovat funkční plochu ZMK dle platného územního plánu či analogicky v souladu s návrhem MPP nezastavitelnou plochu krajinného rozhraní.

125 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page