top of page
Vyhledat
Obrázek autoraPatnáctka Náš Domov

Nová modulární školka - radujme se!

Koalice oslavuje pondělní otevření nové modulární školky, která vznikla v areálu ZŠ Hostivař. Ve dvou třídách zde vzniklo celkem 56 míst pro naše předškoláky. Jistě, z tohoto počinu máme radost i my - školky by měly již delší dobu být jednoznačná priorita v naší městské části a každá nová kapacita, zejména v Hostivaři, je více než vítaná. Pojďme však v bodech nahlédnout za kulisy "školkového divadla", které nám letos v létě koalice v čele s odpovědnou místostarostkou Kolářovou (ANO) nabídla:


- Nová školková třída v Praze 15 byla otevřena naposledy v září 2019 v MŠ Libkovská. Za posledních pět let současné koalice přibylo ve zdejších školkách k dnešku pouhých 84 míst, tedy asi 17 ročně. - Za tu dobu se městská část rozrostla o zhruba 1500 občanů a tři ročníky dětí absolvovaly celou předškolní docházku. - V posledních letech k nám přibylo také desítky ukrajinských dětí - dotace na novou školku byla přidělena právě kvůli nim. - Již velice brzy se nastěhují obyvatelé do 229 bytů nového rezortu K Jezeru. Navzdory lživým tvrzením místostarosty Neumanna (TOP 09) si zde budou moci přihlásit trvalé bydliště, a tudíž budou mít nárok i na místa ve školce pro své děti. Kolik jich asi bude směřovat do nedaleké školky na Kozince? - Nová školka v ZŠ Hostivař vznikla pouze díky dotaci 30 mil. korun, kterou Praze 15 přiřkl magistrát v květnu 2022. Podle usnesení byla tato částka určena i na modulární školku v ZŠ Křimická, ale utratila se jen za tuto jednu. Kdy a za co se postaví avizovaná školka v Měcholupech? - Paní místostarostka Kolářová nám v předvolební kampani slibovala školku při ZŠ Kozinova od počátku roku 2023: "Na nové třídy MŠ Trhanovské náměstí (detaš v ZŠ Hostivař) již tento týden probíhá výběrové řízení a děti by sem měly nastoupit již zkraje příštího roku. Věřím, že ve volbách lidé ocení skutky, ne lži a plané sliby, kterými je zasypavá v terénu opoziční hnutí." - Realitu poznala sama již po dokončení výběrového řízení, kdy byla s firmou podepsána smlouva s dokončením díla až na začátku května 2023. - Ani to však koalice nezvládla zrealizovat - místo října předala staveniště až v lednu a dílo bylo v potu tváře dokončeno teprve nyní, s takřka čtyřměsíčním zpožděním. - Přes letošní léto jsme kvůli tomu byli svědky srdceryvných scén, kdy paní místostarostka líčila, jak se sluncem sežehlými úřadníky a stavaři "nasazuje život" za otevření školky od 4. září. - A další školky, které koalice slibovala před volbami? O moduláru v ZŠ Křimická již řeč byla. Tři avizované školky v developerských projektech jsou v nedohlednu, investoři nic nestaví. Školka v Gercenově ulici je sice rozestavěná, ale nemá zajištěné kompletní financování, termín dokončení v červnu 2025 tak nelze garantovat. A halasně oznamovaná školka v Doupovské na Košíku skončila zatím fiaskem - v minulém roce se koalice pokusila protlačit projekční práce za maximální možnou částku ke svému provařenému architektu Hlaváčkovi, ale jakmile zjistila, že jsme do soutěže pozvali i další architekty, místostarosta Neumann (TOP 09) nechal výběrko rychle zrušit. Od té doby je ticho po pěšině.


Všem dětem, které se do nové školky v areálu ZŠ Hostivař dostaly, ať již českým nebo ukrajinským, přejeme krásné chvíle a nezapomenutelné zážitky. A jsme rádi, že jejich rodiče mají navzdory situaci v Praze 15 o pár starostí méně.



18 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page