top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraPatnáctka Náš Domov

Inspekce se postavila proti kácení AKTUALIZOVÁNO

Dobrá zpráva je, že po magistrátu i Česká inspekce životního prostředí odmítla kácení lipového stromořadí, jak ho navrhl Ekospol kvůli výstavbě za radnicí.


Inspekce se na podnět místního občana zabývala souhlasným stanoviskem, které ke kácení vydala radnice v roce 2019. Ve své zprávě k němu inspekce uvedla: "ČIŽP Váš podnět prošetřila a shledala jej důvodným z pohledu možného porušení § 7 a 8 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů."


Nyní odbor životního prostředí vydal nové stanovisko, které počítá s poražením už "jen" čtyř vzrostlých lip. Zdůvodněno je to tím, že se nacházejí v místech, kde vyrostou garáže bytového domu, jehož stavba je prý veřejným zájmem. Úřad zároveň developerovi uložil povinnost vysadit náhradou 13 lip a jeden jírovec a důkladně ošetřit a starat se o stávající lípy, které zde rostou více než 25 let.


Škoda každého vzrostlého stromu, ale podařilo se zachránit 2/3 dřevin určených k zániku. Zásluhu na tom má náš člen Martin Šimák, který svým odborným posouzením dal místním obyvatelům podklad k úspěšné stížnosti.


A přesně tohle Patnáctka náš domov nabízí - spolupráci s lidmi v jejich prospěch. Pojďte do toho s námi!



11 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page