top of page
Vyhledat
Obrázek autoraPatnáctka Náš Domov

Školky bude třeba řešit i nadále

Kapacita míst v MŠ pro děti, které dovršily 3 roky k 31. 8. 2023, je dostatečná. Jak jsme se dozvěděli na poslední Komisi školství, je tomu tak poprvé po letech. Konečně. Gratulujeme! Tohoto stavu se dosáhlo i přesto, že v posledních letech kromě dvojtřídky v areálu ZŠ Hostivař žádné školky nevznikly. Děti se najednou vejdou. Zázrak? Nikoliv, obyčejný pokles demografické křivky; problém vyřešen pomocí „nicnedělání“ a díky tomu, že někteří rodiče dali přednost soukromým zařízením – asi i proto, že nechtějí do MŠ jezdit přes celou Prahu 15.

Výhledově je v záloze otevření dvoutřídky v MŠ Gercenova, kde probíhá přestavba. Otázkou je, zda pokryje dokončovanou a plánovanou bytovou výstavbu – hned vedle brzy vyrostou tři věže bytového domu na místě Taškentu. Prahu 15 čeká přísun velkého počtu obyvatel i do dalších lokací – dokončený dům YIT naproti radnici, dokončovaných 208 bytů v ulici K Jezeru, územní rozhodnutí pro BD Parmská, bytové družstvo Ekospolu před radnicí, budoucí výstavba 700 bytů v Ekocity, přes 2 tisíce spoluobčanů v komplexu Praga, nové domy na „Maraťáku“, výstavba v okolí Vladycké, přestavba Penny v Boloňské...

Pokud tedy nyní máme kapacitně dostatečně velké školky a školy, proč nezačít pracovat na modernizaci toho, co se v nich odehrává? Slýchám, že vše je zde zalité sluncem, všichni jsou spokojení, nikomu nic nechybí. V podstatě školský ráj na zemi, již 10 let v režii ANO. Nedrží si ale Praha 15 ve školství nezvykle dlouho nehybný status quo? Věřím, že by právě teď byl čas si vyslechnout i jiné možnosti týkající se modernizace, větší transparentnosti a otevřenosti směrem k lidem. Jakýkoli námět by však nesměl být brán jako osobní útok na „bezchybný systém“, ale jako prvek zpestření, alternativa, nová perspektiva. Prostor pro zlepšení je totiž vždycky.


Mgr. Jana Brádková (sloupek naší zastupitelky v listopadovém Hlasateli)



3 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page