top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraPatnáctka Náš Domov

Otevírá se Farní stodola

Od ledna bude na území Prahy 15, konkrétně v její památkově chráněné části Hostivař, otevřen další zajímavý prostor – poslední opravená součást hostivařského farního areálu. Mnozí z vás jste již měli možnost navštěvovat farní stodolu v jejím původním stavu například při výstavách a koncertech místní ZUŠ nebo jako místo, kde byl přístupný velký perníkový Betlém – to ale bylo ještě před tím, než budova prošla náročnou rekonstrukcí. V neděli 21. ledna 2024 po mši svaté, která proběhne od 11 hodin v hostivařském kostele, jste všichni od 12,20 zváni na slavnostní požehnání a otevření Farní stodoly, které povede pražský arcibiskup Jan Graubner. Od 13,45 pak bude možné si prostor projít při komentované prohlídce. Kolem 14,30 se do stodoly opět po několika letech vrátí žáci ZUŠ se svým hudebním vystoupením, následovaným v 15,45 divadlem jednoho herce (Jan Horák: “František Blázen“). 


Koordinátorkou aktivit Farní stodoly je Alžběta Barošová, které jsme položili několik otázek.


Víme, že iniciátorem proměny bývalých chlívků v oblíbené Komunitní centrum Farní dvůr byl před lety hostivařský jáhen Josef Bernard. Má Farní stodola také nějakého svého jmenovitého „kmotra“?

Farní stodola nyní nemá žádného jmenovitého “kmotra”, je výsledkem práce mnohých, kteří se na rekonstrukci prostoru podíleli.


Jak dlouho rekonstrukce stodoly trvala, kdo je jejím autorem a jak byla financována?

Rekonstrukce stodoly započala v březnu 2023 a trvala přibližně deset měsíců. Návrh její přestavby pochází z dílny ateliéru Raketoplán (https://raketoplan.com ). Na financování Farní stodoly mělo z velké části podíl Arcibiskupství pražské, svým dílem přispěla i farnost. 


Stodola již ve svém původním stavu sloužila jako improvizovaná, ale oduševnělá výstavní a koncertní síň a byla i zázemím pro venkovní oslavy, často svatby. Máte představu o tom, jak se její využívání nyní může změnit, rozšířit? A bude její provoz celoroční?

Stodola bude do jisté míry otevřená aktivitám, které v ní v minulosti probíhaly. Přemýšlíme nad novými možnostmi, které nám tento zrekonstruovaný prostor nabízí. Rádi bychom rozšířili nabídku programů s duchovní tématikou, a vytvořili tak prostor pro setkání, odpočinek, ale i formaci. 


Na co se nyní, těsně před slavnostním otevřením stodoly, nejvíce těšíte vy osobně?

Těším se na to, až do stodoly začne proudit „život“, až se otevře lidem. Jedná se o velmi pěkný prostor, který byl přetvořen s citem, s úctou k místu i smyslem pro detail. 





36 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page