top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraPatnáctka Náš Domov

Obyvatelé Janovské zaprodáni

Na prosincové jednání zastupitelstva připravila Patnáctka náš domov usnesení, aby městská část odmítla výstavbu 9podlažního bytového domu na výměníku v Janovské ulici. Chtěli jsme, aby Praha 15 pro tento projekt developera Exafin neumožnila dotčení svých pozemků a neposkytovala k němu ani žádnou jinou součinnost. Tento postoj jsme již jednou prosadili – na zastupitelstvu v říjnu 2021. Nyní, když developer přišel se stejným záměrem znovu, se nám v listopadu podařilo získat pro nesouhlas podporu všech členů výboru územního rozvoje.


Přesto bylo po dvou týdnech na zastupitelstvu všechno úplně jinak. Developer a představitelé koalice po výboru nelenili a narychlo upekli obrysy budoucí dohody. Po jejím schválení bude mít investor krásně umetenou cestu k výstavbě bytového domu přesně podle svých představ. Místostarosta Neumann (TOP 09) nám teprve pět minut před začátkem projednávání záměru na zastupitelstvu nechal rozdat materiál, který k této věci zpracoval.

Předložený dokument se nikterak nevyslovuje proti navržené stavbě, naopak dává radě mandát, aby dojednala s developerem memorandum o spolupráci. Jeho součástí by měly být i nastíněné tzv. „kompenzace“ pro městskou část. Žádná z nich ovšem není pro stávající obyvatele výhodnější než varianta, že by zde vznikl maximálně 3podlažní objekt. Toho by radnice mohla dosáhnout, pokud by developerovi nešla na ruku.


Každopádně vládnoucí koalice Společně pro Prahu 15 (ODS a TOP 09) / ANO / NEZ s podporou SPD nakonec před Vánoci do poslední chvíle utajovaný materiál na sílu protlačila, a to svou nejtěsnější většinou 16 hlasů. Takhle se rozhoduje v zájmu občanů Prahy 15? A podobný vstřícný postup chystá koalice i v případě výměníku v Livornské ulici.


(sloupek našeho zastupitele Marcela Pencáka v lednovém Hlasateli)



27 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page