top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraPatnáctka Náš Domov

O bytových domech bez bariér

V námětech na „Okénka“ se politické strany střídají. Vždycky se těším, jaké téma kdo přinese, abychom mohli vzájemným tříbením názorů vnést do přemýšlení o Praze 15 něco užitečného, třeba i provokujícího, pro vás občany…


Ale řekněte sami – jak se dá neotřele odpovědět na otázku, kterou zvolila TOP 09: "Má smysl podporovat bytové domy bez bariér?" Asi každý by řekl totéž: Ano, určitě má. Ocení to nejen lidé s trvale sníženou pohyblivostí, ale i senioři, maminky s kočárky a ti, kteří se s omezením pohybu nebo orientace potýkají dočasně.


Na druhou otázku "Jak může MČ pomoci seniorům a osobám se sníženou soběstačností ve veřejném prostoru?" je odpověď složitější: Jak kde. Záleží na tom, je-li konkrétní část prostoru v majetku MČ (tam můžeme pomoci nejrychleji, limitem jsou finance a nutné administrativní úkony). V případě vlastnictví Prahy a údržby Technickou správou komunikací (často u chodníků nebo zastávek, jejichž bariérovosti si všímáme nejvíc) jsou možnosti Prahy 15 omezené, stejně i v případech, kdy vlastníkem je soukromá osoba.

Zní to zvláštně – veřejný prostor v soukromém vlastnictví; ale pamatujeme např. peripetie s chodníkem, který byl kdysi vybudován na soukromé půdě, což limitovalo MČ v možnostech oprav. V obou posledních případech je rolí MČ informovat vlastníka o obtížích, které na jeho pozemku lidé se sníženou schopností pohybu a orientace mají, a snažit se o dohodu vedoucí k nápravě.


Užitečná je i spolupráce MČ s občanskými iniciativami pracujícími s tématy bezpečného veřejného prostoru – například se spolkem Pěšky městem nebo s Metodickým centrem odstraňování bariér Sjednocené organizace nevidomých.


S přáním hezkého léta

Jana Vachulová (text naší zastupitelky v červnovém Hlasateli)



5 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page