top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraPatnáctka Náš Domov

Nám všem drahá Rada

Je správné, že se rada městské části rozšířila ze 7 na 9 členů, když se koalice zmenšila z 19 na 14 zastupitelů? Otázku lze přeložit i takto: v minulém období tvořila radu městské části zhruba třetina ze všech koaličních zastupitelů, zatímco teď jsou radními už prakticky dvě třetiny zastupitelů nové koalice. Sami cítíte, že tady něco nehraje.


Koalice z let 2018–2022 ve složení ANO / ODS / TOP 09 po podzimních volbách z vůle občanů klesla z 19 na 12 mandátů a ztratila většinu v zastupitelstvu. Tato dokonalá srostlice se ale odmítla vzdát sebemenšího podílu na vedení radnice a snažila se uchovat si všechna místa v dosavadní 7členné radě. Jak to ale v menšině zařídit?


Nejprve k sobě přibrali Nezávislé, pro něž zřídili další dvě místa v radě – paní Šikýřová se stala uvolněnou místostarostkou (82 877 Kč měsíčně) a pan Tomeš neuvolněným radním (11 301 Kč/měsíc). Když ani to na většinu nestačilo, nechali se do funkcí zvolit ještě od dvou zastupitelů SPD – až s nimi měli potřebných 16 proti 15 mandátům Patnáctky náš domov a Pirátů. Lídra SPD pana Frydrycha pak na oplátku zvolili uvolněným předsedou kontrolního výboru (64 042 Kč/měsíc). Všechno šlo jako po másle, ostatně Nezávislí tady vždy stáli při ODS a pan Frydrych býval místostarostou za ODS.


Rozšíření počtu radních o dva Nezávislé bude stát občany každý rok nejméně milion korun navíc na platech politiků. Za celé volební období se tak z rozpočtu městské části odčerpá přes 4 miliony korun. Zmenšená koalice se mohla znovu vejít do 7členné rady, ale rozhodla touha uchovat si všechny posty a potřeba zajistit Nezávislé. Nebo snad místostarostka Kolářová předala volnočasové aktivity paní Šikýřové, protože je nezvládala? To by bylo s podivem, když má Praha 15 ještě placenou předsedkyni volnočasového výboru (nyní 64 042 Kč/měsíc).

PhDr. Marcel Pencák, Ph.D. předseda klubu zastupitelů Patnáctka náš domov

(sloupek v březnovém Hlasateli)



3 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page