top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraPatnáctka Náš Domov

Mluvíme s lidmi o Taškentu

Místo dvoupodlažního nákupního centra Taškent chce developer postavit tři až 12podlažní věže. Koaliční strany ANO / ODS / TOP 09 tento záměr odsouhlasily a poskytly mu veškerou součinnost. Přitom v létě 2018 se zastupitelstvo Prahy 15 i jejich hlasy vyjádřilo, že tady chce nanejvýš 6podlažní budovu občanské vybavenosti. Na tom jsme se s dnešní koalicí shodli ještě na výboru územního rozvoje v prosinci 2020.


Jenže tehdy byli občané u toho a dívali se zastupitelům pod prsty. Jakmile došlo na neveřejná jednání, radnice otočila a s developerem domluvila výškovou výstavbu. Místostarosta Neumann záměr „Tři věží" převzal a nechal ho zapracovat do koncepční studie, kterou v dubnu 2021 protlačil zastupitelstvem. Občané proti tomu v připomínkovém řízení protestovali, ale nebylo jim to nic platné.


Koalice sice ohledně Taškentu uspořádala dvě veřejná setkání, ale šlo o participaci pouze na oko. Radní se lidí ptali jen na to, jaké tu budou chtít obchody a služby. V zápisech není nic o výšce plánované zástavby, nárůstu obyvatel, zatížení dopravou nebo vydláždění plochy zeleně.


V září 2021 již všechno směřovalo k definitivní dohodě koalice s developerem a k uzavření společného memoranda. Místostarosty Fischera jsme se tehdy ptali, zda se bude dokument projednávat veřejně na zastupitelstvu. Odpověděl, že „samozřejmě". Nakonec však koalice schválila memorandum pouze radou, neveřejně, bez projednání s opozicí, bez možnosti vyjádření ze strany občanů.


Patnáctka náš domov s občany o Taškentu mluví - již několikrát jsme se s vámi sešli přímo před obchodním centrem a budeme v tom i nadále pokračovat. Zajímáte se o výškovou stavbu se stovkami dalších obyvatel a automobilů, o vydláždění vedlejšího zeleného pozemku, o další osud taneční školy InDance apod. Mnozí z vás podepisují petici proti zamýšlené výstavbě. Pokud se chcete připojit, můžete tak učinit i elektronicky na stránce ZDE.

Marcel Pencák, předseda klubu zastupitelů PND



24 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page