top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraPatnáctka Náš Domov

Koalice "zařízla" naše stromy pro developera

V nenápadném adventním čase, kdy mají lidé jiné starosti, se koalice ODS/TOP09/ANO/NEZÁVISLÍ s podporou SPD pustila do zničení stromů ve vlastnictví městské části. Těsně před svátky rada na žádost developera odsouhlasila kácení celkem sedmi stromů na pozemku v těsné blízkosti současného OC Taškent. Jedná se o jednu břízu, tři javory tatarské, jeden hloh a dva vysoké smrky.


Dotčené smrky jsou statné a vitální stromy, ve velmi dobré kondici je i kácená bříza a některé javory. Hloh a jeden javor jsou na tom o něco hůř, ale přesto by ještě nějakou dobu zvládly čistit vzduch a ochlazovat zdejší mikroklima.


Stromy mají zmizet kvůli plánované výstavbě Centra Hornoměcholupská, které nahradí současnou budovu OC Taškent. Některé stromy jsou v přímé kolizi s plánovanou stavbou, jiné musí ustoupit domluveným přeložkám vodovodního řadu a kanalizační stoky. Zajímavé je, že stavbě překáží dva krajní ze tří vysokých smrků, které rostou v řadě blízko u sebe a prostřední strom na místě údajně zůstane. Kořeny smrků rostou často do šířky, tudíž hrozí, že se poškodí i u zbylého stromu, a ten může díky tomu odumřít.


Za pokácené stromy má být uskutečněna náhradní výsadba druhově původních druhů dřevin na pozemku mezi ulicemi Sáňkařská a Tenisová (u polikliniky a Rákosníčkova hřiště). Bohužel není jasné, kolik nových stromů bude skutečně vysazeno. Stejně tak není zatím jasné, kdy se budou kácet naše společné stromy, které koalice obětovala developerovi.



23 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page