top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraPatnáctka Náš Domov

Jak se staví park pro místní

Podél Pražské ulice na Groši právě vzniká nový park. Místo bylo odjakživa využíváno místními obyvateli k procházkám či venčení psů. Jižní (spodní) část bude oplocená se vstupem ze severní neoplocené části a několika brankami přímo do rušné ulice. Chybí zde jižní vstup, který by respektoval letité využití tohoto prostoru a podporoval by bezpečný průchod bez nutnosti vstupu do vozovky.


Na průchodnost parkem jsme se dotazovali i na posledním jednání zastupitelstva pana místostarosty Frauenterky. Ten nám sdělil, že po dokončení prý bude celý park průchozí, jak tomu bylo dosud. Vzniklé oplocení je údajně jen provizorní po dobu stavby. Je ovšem podivné, že by se provizorní oplocení betonovalo do země. Takový krok by byl nejen ztrátou času, ale hlavně obrovským plýtváním prostředků městské části na stavbu a následnou demolici. Domníváme se proto, že plot zde zůstane. Odpovídá to rovněž i náčrtkům z projektové dokumentace.


Celá realizace parku odstartovala již loni vykácením téměř všeho, co se zde nacházelo. Vedle náletových křovin padly i kvalitní vzrostlé stromy, především javory a ovocné stromy. Zachovány zůstaly pouze invazní akáty a několik dalších stromů.


Od vykácení se více než rok nic nedělo, až letos v říjnu (nikoli v srpnu, jak deklaruje předvolební cedule) se začalo jednat. Nejprve byla veškerá vegetace vyhubena herbicidním přípravkem. Bylo možné pozorovat, jak se dříve svěží, zelená tráva mění ve žlutou a odumřelou hmotu. Aplikace herbicidních přípravků v takovém rozsahu do půdy není příliš vhodná. Jedná se o silně jedovaté látky, které mohou vedle rostlin ohrozit i další živé tvory a negativně ovlivnit chemismus půdy. Potom bylo ještě pokáceno několik zbylých jasanů a nyní již stojí plot a po parku se prohánějí bagry, upravující terén.


Vytvoření parku na tomto místě dává smysl. Mohlo by tu vzniknout příjemné místo, které by bylo atraktivní pro místní obyvatele, a zároveň by podpořilo místní přírodu. Z realizace však máme spíše smíšené pocity. Nové osázení parku by mělo údajně nahradit původní odstraněné stromy a keře. V parku bude sice více nově vysázených dřevin, než bylo káceno, nicméně nově sázené dřeviny jsou obecně menšího vzrůstu, tudíž objem biomasy vyšší nebude.





14 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page