top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraPatnáctka Náš Domov

Jak radnici nezajímá názor občanů

V roce 2019 nás koalice po svém nástupu příjemně překvapila, když se přihlásila k místní Agendě 21 (MA21), kterou na radnici zaváděla Patnáctka náš domov. Jejím cílem je také co největší zapojení veřejnosti do rozhodování radnice.


Zodpovědnou političkou MA21 se po našem Milanu Duckovi stala místostarostka Jitka Kolářová (ANO), která ale společně se svými koaličními partnery z ODS a TOP 09 vrátila na radnici starý princip rozhodování „my víme vše nejlépe, nikoho se na nic ptát nemusíme, veřejnost pro své rozhodování nepotřebujeme“. Udržování značky MA21 jim od počátku slouží jen jako zástěrka pro čistě formální vykazování „otevřené radnice“.


V roce 2019 radnice neuskutečnila ani jedno setkání s občany, kde by diskutovala o svých záměrech! Bez projednání s občany zadala například projekt bufetu na Hostivařské přehradě nebo odsouhlasila pro Central Group změnu územního plánu u OC VIVO ze sportoviště na pozemky pro obytnou zástavbu. V roce 2020 bylo bez projednání s občany schváleno například navýšení výstavby u hostivařského hřbitova nebo zpracován projekt na kácení stromů na Sídlišti Hornoměcholupská.


Smutným příkladem předstírané otevřenosti radnice je také přístup k zapojení veřejnosti, spolků, sportovních klubů a občanů do místní Agendy 21. V roce 2017, kdy měl participaci s občany na starost zmíněný Milan Ducko, tvořilo Pracovní skupinu MA21 celkem 24 členů – do rozhodování jsme s poradním hlasem zapojili například zástupce karatistů z SKBU, hostivařského Sokola, fary, spolku Přátelé Botiče, pivovaru Hostivar, Toulcova dvora, Aktivních seniorů, škol, policie atd. (viz první obrázek). A jak vypadá situace nyní? V létě loňského roku ustanovila paní místostarostka Kolářová neformální skupinu o pouhých třech členech (druhý obrázek)…




My v Patnáctce náš domov si myslíme, že se občané mají v co největší možné míře a průběžně podílet na rozhodování své městské části. Radnice je má zapojovat do svých plánů a projektů, a tak napomoci společnému utváření místa, kde se nám bude krásně žít. Současná koalice bohužel opakovaně dokazuje, že obyvatele Prahy 15 dávno odsunula na vedlejší kolej.


3 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page