top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraPatnáctka Náš Domov

Hurá do parku

Skončilo léto, tak koalice na Groši slavnostně otevřela Park Pražská, který nechala vybudovat za 6,6 milionu korun. O poněkud nelogickém načasování svědčí chování celé řady pejskařů, kteří v posledních dnech se svými mazlíčky přelézali plot uzamčeného areálu, aby vyzkoušeli nové agility prvky. Také už se nebude každou noc v parku svítit zbytečně, jak tomu bylo v uplynulých třech měsících.


Měli bychom mít radost - koalice dotáhla projekt zvelebení této lokality, který jsme začali my společnou participací s občany v květnu 2018. Náš přístup byl ale popřen poté, co místostarosta Frauenterka (ODS) nechal zpracovat dokumentaci, která nerespektovala naši studii. S nikým, ani s občany, už ji následně neprojednal a rovnou ji předal na stavební úřad. Další katastrofou byl jeho devastační přístup ke stávající zeleni, o čemž jsme psali ZDE.


A jak tedy realizace parku dopadla ve světle přání občanů? Velká část zeleně byla odstraněna, několik větších stromů bylo zachováno, dalších několik bylo vysazeno. Pokáceno bylo bohužel i několik vzrostlých stromů, a to převážně z důvodu kolize s plánovanou stavbou (která se jim naopak měla přizpůsobit). Kácení se nevyhnul ani vysoký javor, který rostl několik metrů za současným oplocením parku. Padlé dřeviny nahradilo značné množství drobných keřů (více než 300), které ale nikdy nedorostou do rozměrů původní druhové skladby.


Příjemné je, že v parku najdeme rozsáhlé travnaté plochy, což jistě ocení nejen majitelé psů, kteří by měli využívat jižní agility část, ale i ostatní návštěvníci. Z projektu vypadlo slibované jezírko, ale v severní části je místo něj umístěno pítko a poblíž je funkčně a esteticky příjemně vyvedené místo pro přirozený vsak dešťové vody.


Nevýhodou parku je celková neprůchodnost, na kterou jsme upozorňovali již v prosinci 2022. Území bylo dlouhodobě místními využíváno pro průchod ze severu na jih, čemuž nyní brání plot na jižním okraji parku. Poblíž je sice branka, která ovšem vede přímo do silnice a nenavazuje na ni žádný přechod. Nové značení na silnici spolu s balisety vnímáme jako nedostatečné až alibistické. Navíc přístup do parku není bezbariérový, což jistě nepotěší třeba rodiče s kočárky. Doufáme, že investor rozestavěného domu v sousedství dodrží naši dohodu z roku 2018 a dotvoří přímou propojku mezi lávkou přes železnici a parkem.


Přejeme parku v Pražské dlouhou životnost, rozumné návštěvníky, kteří se budou k vybavení přiměřeně chovat, a zodpovědné hospodáře, kteří se budou o novou podobu oddychového místa nadále starat.




16 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page