top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraPatnáctka Náš Domov

Ale těch lip se nevydáme!

Náš odborník Martin Šimák prohlédl a posoudil část aleje, kterou chce Ekospol vykácet kvůli výstavbě 9podlažního bytového domu za radnicí. Odbor životního prostředí Prahy 15 bohužel toto kácení odsouhlasil, když jako hlavní důvod paradoxně uvedl „dlouhodobě zanedbanou péči“…


Podle našeho názoru je tento názor neobhajitelný, a proto budou naši členové v územním řízení za zachování více než 25letých lipek dál bojovat! Stromy jsou evidentně ve velmi slušném stavu. Sice nebyly prořezávány, ale jsou obecně poměrně malé, tudíž by na nich nemělo vzniknout nic, co by mohlo ohrozit na životě nikoho z kolemjdoucích. Ve volné přírodě lípy také nikdo neprořezává a jsou velmi vitální, u nás na Patnáctce takové spatříte například za tratí v Záštěpí. Prořezání by si některé zdejší stromy zasloužily, nicméně to není důvod, proč souhlasit s pokácením.


Lípa neroste zrovna příliš rychle, tudíž i kdyby se podařila nějaká náhradní výsadba, hodnotu stromů v horizontu jedné či dvou desítek let nenahradí. Navíc půdorys zamýšleného domu znemožní obnovu historicky souvislého stromořadí, které se táhne až od současného pivovaru H2 právě až k radnici, a v celé délce vytváří přirozenou ochranu zástavby.


Pás lip působí u enormně zatížené silnice jako velmi dobrý filtr drobných částic, které jsou díky této bariéře účinně zachycovány, a ve vlastním sídlišti může být díky nim čistější vzduch. Linie vytvořená ze stromů může také sloužit jako významný biokoridor pro volně žijící živočichy. Řada ptáků zde staví hnízda či využívá lip jako pobytové stromy, odkud mají rozhled do okolní krajiny, což je důležité pro hledání potravy. Vzrostlejší stromy mnohem spíše využijí některé druhy obratlovců pro svoji migraci než nějaké nově vysazené.


Vykácet takto vitální stromy je zkrátka špatně! Jako nejlepším řešení se určitě jeví drobné prořezání, které by víc prosvětlilo a provzdušnilo koruny. Ze zdejších stromů by jednou mohly být krásné vysoké dřeviny, kdyby se o ně Ekospol staral, a radnice mu nešla na ruku...



3 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page